Fujitsu Finland Oy

Tietotekniikan palveluyhtiö Fujitsu Finland Oy lähti muutosmatkalle vuoden 2022 alussa. Ensin perinteikkään organisaation strategia uudistettiin huomattavasti aiempaa yksinkertaisemmaksi, sitten uutta strategiaa lähdettin viemään käytäntöön OKR-menetelmän avulla. Mukaan OKR-matkalle luotsiksi ja tukipilariksi otettiin Henri Sora.

Käytännönläheiset koulutukset antoivat Fujitsun OKR-työlle vankan pohjan

Dynaamisessa ympäristössä toimivassa Fujitsu Finlandin organisaatiossa oli selvää muutosvalmiutta, kun uutta strategiaa lähdettiin toteuttamaan OKR-menetelmän voimin keväällä 2022. Toimitusjohtaja Hanna Kivelä oli jo aiemmin käynyt syviä keskusteluja Henri Soran kanssa johtamisesta ja OKR-työstä, joten Sora oli luonteva valinta strategian käyttöönoton yhteistyökumppaniksi.

”Tiesin, että OKR-menetelmä sopisi erinomaisesti Fujitsun tarpeisiin, sillä olimme käyttäneet sitä jo vuosikymmenen edellisessä työpaikassani. Samalla ajattelin kuitenkin, ettei riitä että yksi Kivelä tulee Googlelta ja tuo opin. Toimitusjohtaja ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija, joten pyysin Henriä apuun muutosmatkalle”, kertoo Kivelä.

Strategian jalkauttaminen aloitettiin Fujitsulla käytännönläheisillä OKR-koulutuksilla, jotka kävivät läpi koko kahdentuhannen henkilön organisaation, joka toimii sekä Suomessa että Virossa. Sora koulutti johdon, esihenkilöt ja tiimit sekä OKR-valmentajaringin, jonka Chief Strategy & Transformation Officer Mikko Lampinen oli muodostanut vapaaehtoisista OKR-työn ympärille. Yhdessä Lampisen kanssa Sora toimi valmentajien tukena ja näytti miten OKR-metodia sovelletaan ja mitä valmentajan roolissa voi tehdä.

”Henrin panos meidän OKR-käyttöönotossa oli ihan valtavan suuri, varsinkin sen alkumetreillä. Henri on ollut meille keskeinen mahdollistaja muutoksen liikkeelle lähtöön, ja olen Henrille todella kiitollinen, että hän halusi auttaa meitä”, sanoo Lampinen.

Kunnianhimoisissa tavoitteissa onnistuttiin Soran avulla

Fujitsulla toinen OKR-vuosi lähti käyntiin huhtikuussa 2023. Jos ensimmäisenä vuonna OKR-menetelmän käyttöä opeteltiin pieteetillä, toisena vuotena OKR oli jo osa Fujitsu Finlandin DNA:ta. Suomi on Fujitsulla OKR-menetelmän edelläkävijämaa, ja ympäri Eurooppaa ja maailmaa seurataan mielenkiinnolla sen työtä. Täällä OKR-mallia käytetään työkaluna myös asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa, ja yhdessä päätetään mitkä ovat yhteistyön prioriteetit ja tavoitteet. Kivelä kutsuukin OKR-menetelmää 360º-johtamismalliksi.

”OKR-malli on tuonut meidän strategiatyöhön uutta kulmaa. Saan palautetta eri puolilta organisaatiota, että tämä työkalu on todella hyvä ja auttaa ihmisiä heidän omassa tekemisessään. OKR voimaannuttaa ja tuo yrityksen strategian omaan arkeen”, Kivelä luonnehtii. 

Kivelä kertoo, että Fujitsu Finlandilla oli varsin kunnianhimoiset tavoitteet jo heti OKR-matkan alkutaipaleelle: ensimmäisen kvartaalin aikana yhtiön jokaisella tiimillä tulisi olla omat OKR:t tehtynä – tässä onnistuttiin Soran avulla.

”Tämä oli mielestäni todella huikea ja konkreettinen tulos. Ilman Henrin systemaattista koulutusta ja kädestä pitämistä, emme olisi päässeet näin nopeasti liikkeelle koko porukan voimin. Hän on tuonut turvallisuutta muutosmatkallemme, ikään kuin toiminut sen airueena ja tukipilarina, ja varmistanut, että menemme eteenpäin oikeilla askelmerkeillä oikeassa tahdissa,” kuvaa Kivelä.

”Henri on omilla jaloillaan seisova asiantuntija, joka osaa herätellä vaikeilla kysymyksillä.”

Tarinankertoja, joka selittää asiat ymmärrettävästi ilman insinöörikieltä

Kivelä toivoo, että useampi yritysjohto ja hallitus ottaisi OKR-mallin käyttöön. Hän kannustaa suomalaisia yrityksia rohkeasti uudistumaan nopeasti muuttuvassa maailmassa ja hän tunnustaa  suositelleensa niin OKR-menetelmää kuin Soraa muille organisaatioille:

”Henri on aivan erinoimainen. Hän tuo kokemuksen ja asiantuntemuksen äänen ja hän tietää miten OKR-käyttöönotto toteutetaan fiksusti, yhdistäen teorian ja käytännön. Henrissä on harkitsevaisuutta ja hän osaa kertoa OKR-tarinaa erilaisille ihmisille. Itse asiassa Henrissä on vähän tarinankertojan vikaa – hän osaa selittää asiat ymmärrettävästi, jopa visuaalisesti, ilman insinöörikieltä. Hän on tukevasti omilla jaloillaan seisova asiantuntija, joka myös osaa herätellä vaikeilla kysymyksillä”, kiittää Kivelä.

Muita asiakkaitamme

Saranen Consulting

Rekrytointikoulutus- ja urapalveluyhtiö Sarasella uskotaan ihmisläheiseen johtamiseen, jossa omille asiantuntijoille annetaan sekä valtaa että vastuuta. Kun strategiseen työskentelyyn haettiin työkaluja ja osaamista oman sisäisen työn jatkeeksi, menetelmäksi valikoitui OKR ja yhteistyökumppaniksi Henri Sora.

Helsingin seudun kauppakamari

Kun Helsingin seudun kauppakamari syksyllä 2022 aloitti OKR-mallin käyttöönoton, organisaatio oli vastikään luonut uuden strategian koko henkilöstön voimin. Vahva toteuttamisen kulttuuri oli kauppakamarille selvä etu, kun strategiaa lähdettiin viemään arkeen Henri Soran tuella.