(Podcastit)

Taneli Rantalan haastateltavana Liftcastin Strategiasta teoiksi -jaksossa

22.11.2023 / Henri Sora

Kävin hiljattain vierailemassa Taneli Rantalan ja Jukka Joutsiniemen isännöimässä Liftcastissa. Juttelimme Tanelin kanssa siitä, miten OKR saadaan todella toimimaan erilaisissa organisaatioissa ja tilanteissa. Jaoin jaksossa kolme vinkkiä okr-mallin käyttöä harkitsevalle yritykselle ja pari esimerkkiä onnistuneesta käyttöönottoprojektista. Vinkit voit lukea alta, mutta timanttisen jakson muu sisältö kannattaa kuunnella omin korvin Liftcastista.

”Pitäisikö meilläkin ottaa okr:t käyttöön?”

OKR-malli on helppo ymmärtää eikä se teoriassa ole monimutkainen asia. Teoria on kuitenkin eri asia kuin käytäntö, ja käyttöönoton haasteet ilmenevät nimenomaan arkisella tasolla. Alla jaan kolme vinkkiä okr-mallin käyttöä harkitsevalle yritykselle.

  1. Käyttöönotto on yhteinen oppimismatka. Monet yritykset, jotka ovat menestyksekkäästi ottaneet okr-mallin käyttöön, ovat suhtautuneet koko projektiin organisaation yhteisenä oppimismatkana. Asetelma on hedelmällinen alusta saavuttaa yhteinen ymmärrys strategian tuomisesta käytäntöön okr-mallin avulla.
  2. Kannattaa aloittaa pilotilla. Pilottiprojekti tuo hyödyllistä tietoa niistä kysymyksistä, joita kyseisen yrityksen käyttöönottoprojektissa todennäköisesti tulee vastaan ja joihin pitää kyetä reagoimaan. Pilotteja toki on eri kokoisia: esimerkiksi KELAlla aloitettiin okr-mallin käyttö 800 henkilön kokoisella pilotilla. Olennaista toki on sovittaa pilotin koko yritykseen sopivaksi.
  3. Pelkkä aloittaminen auttaa! OKR-mallin käyttöönotossa olennaisinta on etsiä vastauksia kysymyksiin ”Mikä nyt on yrityksen tekemisessä tärkeintä? Mitä pitäisi tehdä juuri nyt?” Pelkästään näiden kysymysten pohtiminen auttaa selkeyttämään yrityksen sen hetkistä suuntaa ja prioriteetteja.

Kun kiinnostus okr-mallia kohtaan kasvaa, kannattaa toki tutustua konkreettiseen ja käytännönläheiseen oppaaseen Strategia arkeen OKR-mallilla, jonka kanssa pääsee hyvin kärryille siitä mistä on kyse ja mitä käyttöönotto vaatii.

Vielä matalammalla kynnyksellä kotimaiseen OKR-maailmaan ja mallia käyttävien yritysten kokemuksiin pääsee tutustumaan Linkedinin OKR Community Finland -ryhmässä. Tervetuloa mukaan!

Case-esimerkkejä onnistumisista

OKR-mallia käyttävät Suomessa useat yritykset ja julkishallinnon organisaatiot onnistuneesti. Yksi hyvä esimerkki nopeasta ja tuloksekkaasta OKR-mallin käyttöönotosta on Saranen Consulting, jonka tarinan voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Sarasen onnistumisen takana on muun muassa se, että heillä oli käyttöönottovaiheessa nimettynä yrityksen sisäinen, aktiivinen OKR-koutsi, joka sujuvoitti prosessia koko organisaation näkökulmasta. Tulokset alkoivat näkyä jo parissa kvartaalissa. Neljänteen kvartaaliin ehdittyä monelle yritykselle tuttu tilanne, jossa organisaatiota täytyy työntää kohti strategisia tavoitteita, oli kääntynyt Sarasella päälaelleen: tarvittiin lisää tavoitteita, kun jo asetetut oli saavutettu!

Toinen hyvä esimerkki siitä, kuinka dialogisuus on tavoitteenasettelussa toteutunut OKR-mallin käyttöönoton myötä hyvin, on parin tuhannen hengen asiantuntijaorganisaatio Fujitsu Finland. Parin vuoden käytön jälkeen OKR-malli on jo osa Fujitsu Finlandin DNA:ta. Suomi on Fujitsulla OKR-menetelmän edelläkävijämaa, ja ympäri Eurooppaa ja maailmaa seurataan mielenkiinnolla sen työtä. Fujitsun OKR-tarinaan voi tutustua täältä

Loput tarinat Tanelin vieraana voit kuunnella Liftcastista, joka löytyy Spotifyn lisäksi muun maussa Podplaysta ja Apple podcastsista. Laita toki sähköpostia tai viestiä Linkedinissä, mikäli sinulla heräsi ajatuksia liittyen onnistuneeseen OKR-mallin käyttöönottoon tai tyypillisiin sudenkuoppiin mallin käytössä.