(Podcastit)

Kädet heiluvat järjestöjen tahtiin

13.11.2023 / Henri Sora

Kävin strategiavalmentaja Petri Toikkasen vieraana Suoraa puhetta järjestöistä -podcastissa puhumassa strategian toteutuksesta järjestönäkökulmasta. Tallenne tuokiostamme löytyy Youtubesta.

OKR-malli järjestömaailmassa?

Yritysmaailmassa OKR-malli on kovassa nosteessa ja malli kuuluu pikkuhiljaa jokaisen johtavassa asemassa olevan työkalupakkiin. Järjestökentällä OKR-malli on vielä tuntemattomampi käsite, vaikka sielläkin mallia voi hyvin hyödyntää strategisten tavoitteiden viemisessä arkeen: yksinkertaisen teoriansa takia OKR-malli on varsin sopeutuvainen erilaisiin ympäristöihin. Toki johtamisen periaatteiden toteutuminen on hieman erilaista esimerkiksi vapaaehtoisen kanssa.

Muun muassa näistä teemoista keskustelimme strategiavalmentaja Petri Toikkasen kanssa Suoraa puhetta järjestöistä – podcastissa ja totesimme, että tulevaisuudessa saatamme hyvinkin nähdä OKR-mallin käytön kasvua myös kotimaisella järjestökentällä.

Tulevaisuuden näkymät järjestöissäselvityksen mukaan noin kolmasosa suomalaisista järjestöistä kokee, että järjestön sisäinen strateginen ennakointi ja strateginen johtaminen kaipaavat voimakkaasti kehittämistä. Noin viidesosa järjestöistä on havainnut tarpeen parantaa johtamistaan niin hallitustasolla kuin henkilöstö- ja yleistasolla. Jopa neljäsosa järjestöistä koskettaa tarve uudistaa voimakkaasti omia rakenteitaan. Samaan aikaan järjestöjen yleinen usko tulevaisuuteen on hyvällä tasolla.

Pelkästään näitä tuloksia tulkitsemalla on selvää, että työkaluja uudistumiseen ja johtamisen kehittämiseen tarvitaan!

 

Mitä OKR-malli voi tarjota järjestöille

Strategisen ajattelun ja työskentelyn tavoitteena on tuoda vaihtoehtoja pöytään. Esitetyistä vaihtoehdoista valitaan päätöksenteon kautta se strategia, jota lähdetään toteuttamaan. Tämä strategiaprosessi pätee myös useimmiten järjestöissä. OKR-malli astuu kehiin päätöksenteon jälkeen: valitusta strategiasta johdetaan tavoitteet ja avaintulokset, joiden avulla strategiaa aletaan tuoda järjestön arkeen.

Kun tämä osa työstä on saatu rullaamaan, palvelee OKR-malli peilaamalla saavutettuja tuloksia strategiaan: edistävätkö ne valitun strategian toteutumista vai ei? Onnistummeko me nyt? OKR-malli on tässä mielessä hyvin tulevaisuuskeskeinen – kiinnostavaa on, kuinka päästään niihin tavoitteisiin, joihin halutaan vielä päästä, ei se, kuinka jo  saavutettuihin tuloksiin on päästy.

Vajaan tunnin mittaisessa podcastissa ehdimme Petrin kanssa päästä kiinni vielä muun muassa teemoihin ”sopiiko OKR-malli yhtä hyvin järjestöille, kuin yrityksillekin” ja ”miten OKR-mallin tulisi näkyä järjestön eri tasoilla, kuten hallituksessa, työntekijöillä ja vapaaehtoisilla?”

Kuuntele ihmeessä tallenne Youtubesta ja laita sähköpostia viestiä Linkedinissä, mikäli sinulla heräsi ajatuksia OKR-mallista ja sen soveltamisesta säätiöihin, järjestöihin tai yhdistyksiin!